top of page

Viaplant

Rólunk

 

A Viaplant olyan egyedi kompozitokat gyárt, amelyek különleges látványát valódi növényi alkotóelemei határozzák meg.  Célunk, hogy közelebb hozzuk a természet szépségét és sokszínűségét, és a növényeken keresztüli történetmeséléssel egyedi értéket teremtsünk az életterekben.

 

A kompozitok kiválóan alkalmazhatóak belsőépítészeti és designipari projektekben. A gyanta kötőanyagú  kompozit technológia mellett - a világszinten jelentkező fenntarthatósági kérdésekre válaszul –  növényi keményítőből előállított politejsav kötőanyagú (PLA) Viaplantot is gyártunk, valamint a növényeket üveggel is párosítjuk.

 

A Viaplant számára fontos az erőforrások iránti felelősség. Az alapanyag menedzsment gondos, körültekintő munkát igényel, hiszen kizárólag olyan növényi részeket – leveleket és virágzatokat – alkalmazunk, melyeknek a megújulási ideje egy év vagy kevesebb. Mindemellett fontos számunkra, hogy a Viaplant természetes alapanyagai kivétel nélkül hazai forrásból származnak, és a teljes munkafolyamat Magyarországon történik.

A Viaplant alapítója és vezetője Szakács Barnabás, vezető tervező, okl. tájépítész mérnök.

 

Barnabás tájépítészként az általa vezetett irodájával a Lépték-Tervvel, az elmúlt tizenöt évben számos fővárosi és vidéki város közterét újította fel közösségi teret alkotva. Munkája során mindig is arra törekedett, hogy becsempéssze a természetet a városi betondzsungelbe. Művészeti képzésből táplálkozó folyton kísérletező kedve, valamint tervezői gyakorlata vitte Barnabást a termékfejlesztés területére, ahol hosszú evolúciós folyamat eredményeképpen tudatos márkaépítésbe, gyártástechnológia kifejlesztésébe fogott. A kezdetektől töretlen lelkesedéssel építi az általa megálmodott Viaplant márkát és vezeti a mára már 6 fős tervezőkből, tájépítészekből, értékesítési szakemberekből álló csapatát. 

 

Kapcsolódásunk a fenntarthatósághoz

 

A Viaplant olyan kreatív kompozitokat gyárt, melyek látványát valódi növényi alkotóelemei határozzák meg. A különféle anyagtársítások sokoldalúan alkalmazhatók építészeti és designipari projektekben.

Az anyagkutatás, termék- és márkafejlesztés a fenntarthatóság komplex (gazdasági, környezeti és társadalmi) szemléletét követve folyik. Kompromisszumot és választ keresve a szintetikus, de tartós és az organikus, de sérülékeny megoldásokra. Célunk, hogy a gyártási folyamat és a termék teljes életciklusa a lehető legkisebb lábnyomot hagyja.

 

A fenntartható szemléletnek vannak gazdasági, környezeti és társadalmi dimenziói is, ami a mi cégünknél az apró döntésektől a komplex stratégiai irányokig kiterjed.

 

Apró döntések:

  • szelektíven gyűjtjük a szemetet, tilos a műanyag pohár, kapszulás kávé, szívószál, egyszer használatos ebéddoboz (ezt nem is könnyű megvalósítani) használata, vászonzsákkal, saját bevásárlótáskával vásárolunk be… stb.

 

Stratégiai döntések:

  • Olyan növényeket, növényi részeket használunk, amelyek megújulási ideje maximum 1 év, de például gyep esetében 2-3 hét! Az építőiparban használt leggyorsabban megújuló anyag a fa, ami legalább 40-50 évet jelent. Ahhoz, hogy egy 500 éves tölgyfa leveléből falburkolatot készítsünk, nekünk nem kell kivágni a fát. A mészkő hiába természetes anyag, megújulása kozmikus dimenziókba értelmezhető.

  • Növények esetében olyan fajokat használunk, amik nagy tömegben rendelkezésre állnak és sokszor egyébként rengeteg pénzt ás energiát fordítanak a terület fenntartói arra, hogy írtsák ezeket. Például parlagfű, nád, kanadai aranyvessző

  • Sok olyan növényt is fel tudunk használni, ami települési zöldfelület-fenntartásból, vagy sportpályák üzemeltetése során amúgy is keletkezik (recycling).

  • Helyi növények használata a helyi használati tárgyakhoz – érzelmi többlet az anyaghasználatban.

  • Tartós design, tartós anyag - olyan termékeket tervezünk, ami tartósságon, hosszútávú felhasználáson alapul.

  • A szintetikus ragasztó alkalmazása mellett politejsav kötőanyagú (PLA) Viaplantot is gyártunk, és a növényeket üveggel is párosítjuk. A PLA használat után komposztálható, az üveg pedig nagyobb ellenállósága révén nem csak a növényeket védi, de tartósságot is biztosít belsőépítészeti használatakor.

Társadalmi felelősségvállalás

  • Van egy egyesületünk, ami fiatalok egyetemi továbbtanulását biztosítja, rászoruló térségekben, jellemzően szórványmagyar régiókban.

  • Vidéki Környeztvédelmi és Kulturális Egyesület munkáját is támogatjuk, ahol a pénzügyi támogatáson túl aktívan részt veszünk a környezetvédelmi akciókban (pl. szemétszedés, Duna-part rendbetétele) és a kulturális programok szervezésében.

Kapcsolódásunk a Balatonhoz és a Balaton-felvidéki régióhoz

A Viaplantnál hiszünk a lokális értékekben, a hitelességben és az edukációban. Innovatív szemléletünkkel a természet értékeit őrizzük meg oly módon, hogy azzal egyedi történeteket is mesélünk.

 

A Viaplant márkát alapvetően határozza meg az ún. történet koncepció. A növények származási helye és a hozzá tartozó emlékek hozzáadott értéket képviselnek.  Különféle tematikák mentén is készítünk tárgyakat, lámpasorozatokat. Ebben a tervezői és alkotói folyamatban Magyarország ikonikus helyszínei is kiemelt figyelmet kapnak.

A Balaton és térsége kiemelt szerepet játszik a magyar és a külföldi turizmusban egyaránt. A kirándulások, különböző sportolási lehetőségek mellett egyértelműen a tó és annak közvetlen környezete - a víz, a strandolás, és a burjánzó élővilág - ad kiapadhatatlan élményforrást a családoknak.

 

A balatoni nád felhasználásával készült tárgyak így egészülnek ki személyes jelentéstartalommal, és viszik a Balatonnál töltött élmények emlékét az otthonokba.

bottom of page