top of page

PLANTETHICS

Rólam

 

A PLANTETHICS egy etikus, fenntartható, vegán ékszereket, divat és lakberendezési kiegészítőket készítő hazai márka. A természet-ihlette, letisztult, elegáns darabokat a növényetika elvei szerint, kézzel és szeretettel állítjuk elő, kiemelt figyelmet fordítva az alapanyagokra, beszállítókra, és a munkakörülményekre is.

 

Dénes Barbara vagyok, a PLANTETHICS alapítója és tervezője. Erdő mellett nőttem fel és ma is ott élek. Nagyon szeretem hallgatni a madarakat, a fákat, a természet minden neszét. Szeretném, ha erre az utánunk következő generációknak is lehetősége lenne, ha ők is arra törekednének, hogy harmóniában éljenek a természettel. A mindennapi életben igyekszünk környezettudatosan élni, és ha az ember ilyen indíttatással saját márka építésébe fog, akkor mindezt az ottani stratégiaalkotásban, termékfejlesztésben, kommunikációban is alkalmazza, alapvetőnek veszi. A korábbi munkáim során szembesültem vele, hogy a természettel való kapcsolódást és a tudatosabb életvitel gyakorlását nem lehet elég korán kezdeni, a divat és a design pedig olyan területek, ahol az alapanyagoktól a gyártáson át egy csomó minden ésszerűsíthető, a környezet terhelése minimalizálható, ha valóban odafigyelünk.

 

Közel 20 éve foglalkozom itthon és külföldön fenntarthatósági, illetve kulturális projektekkel, melyek során már többször előkerült a gondolat, hogy olyan saját kezdeményezésbe fogjak, ahol a környezettudatos design és divat mentén közelebb hozhatom az embereket a természethez. Ennek eredményeként 2015-ben indítottam útjára a PLANTETHICS-et.

 

A bioetikának van egy olyan ága, amely a növények és az emberek kapcsolatát vizsgálja, azt, hogy miként hatnak egymásra, hogyan segíthetik egymást. Innen ered a nevünk (növényetika), és ez fedi le mindazt, amit és ahogyan szeretnénk átadni. A PLANTETHICS küldetése közelebb hozni a növényeket - tágabb értelemben a természetet - és az embereket, szeretnénk megmutatni, hogy a növények szeretete mentén lehet más utat is választani. Lehet zöldebben, kisebb ökológiai lábnyommal, felelősségteljesen, mégis lazán, divatosan élni, tömegtermékek helyett a kis szériás, egyedi tervezésű, helyi alkotók által készített darabokat vásárolni. A fenntarthatósággal kapcsolatos edukáció a márka egyik alappillére.

 

Kapcsolódásom a fenntarthatósághoz

 

A divat számomra sok-sok éve fenntartható, hiszen sosem a trendeket követtem, hanem azt hordtam/hordom, ami tetszik, jól áll és sokféleképpen kombinálható. Így évekig, évtizedekig hordok egy-egy ruhát vagy kiegészítőt és pár évente benézek használt ruha boltokba is. Ha új ruhadarabot választok, oda figyelek a forrásra, a készítőre, az alapanyagokra, ez ma már természetes. Szelektíven gyűjtjük a hulladékot, nem használunk nejlont, hanem vászonzsákokkal vásárolunk és szezonális zöldségekkel, gyümölcsökkel készítjük az ételeinket, amiket hazai gazdaságokból, termelőktől, legtöbbször piacokról szerzünk be. A fűtést infra panelekkel oldottuk meg, így nem juttatunk semmilyen szennyezőanyagot a levegőbe a fűtési szezon idején. Többnyire mosódióval, mosószódával mossuk a ruhákat, az edényeket, így a folyóvízzel sem távozik semmi olyan, ami káros lenne a környezetre. Tényleg odafigyelünk és számomra már mindez gyerekjáték, teljesen automatikus. A párom is szereti a természetet és ő is hamar belejött.

 

Kapcsolódásom a Balatonhoz és a Balaton-felvidéki régióhoz

 

Szintén a gyerekkoromból eredeztethető a Balatonnal való kapcsolat, minden nyáron eltöltöttünk itt pár hetet, akkor még a SZOT üdülőkben forgóztunk a ping-pong asztal körül, könyveket, kazettákat cseréltünk, amiket következő nyáron adtunk vissza egymásnak, sokat nevettünk, fürödtünk, néztük a felhőket és a csillagokat és én már akkor ámultam az itteni környezet különlegességén. Szeretem a Balaton fényeit, színeit, a víz illatát. Most a Balaton-felvidéken, a Vászolyi Öreghegyen van egy kis faházunk, ahol nagyon szeretünk lenni. Körülölel a természet, béke van, nyugalom, csodás panoráma, és bármerre indulunk is el kirándulni, meseszép tájakat látunk, a kulturális élet is egyre színesebb.

 

A PLANTETHICS erdei növényes FOREST kollekciójához rendszeresen gyűjtök a ház körül apró növényeket, odafigyelve, hogy mindig maradjon elegendő hajtás és virág, amivel azok tovább tudnak növekedni, szaporodni, így óvva meg a helyi ökoszisztémát. Innen rendszeresen megyünk sziklát mászni Veszprémbe a Betekints Völgybe, ahol a sziklák hasadékaiból kikandikáló kis páfrány leveleket is gyűjtöm néha a FOREST ékszerekhez, természetesen ezt is odafigyeléssel.

 

A tudatos természetjáróknak tervezett fair trade és újrahasznosított ezüst WANDERWOMAN ékszerkollekcióban is több olyan darab található, amelyet az itteni galagonya bokrok és hársfák bogyói, a sziklafalak struktúrája, és az azok mentén növő nagyobb páfrányok ihlettek, a kis kagyló medál pedig a balatoni csobbanásokat idézi.

bottom of page