top of page

CICAVIZIO

 

Császár Előd első önálló kiállítása

2023.09.30.

Miért pont cicák?  

Teljesen mindegy a médium — szögezi le Előd — a tárgy mindig a cica. Anno véletlenül, egy virtuális zenekar kapcsán születtek meg az első AI cicák, akik akkora sikert arattak online, hogy szinte azonnal átvették az uralmat és azóta is töretlen népszerűségnek örvendenek.. 

Viszont legalább ekkora kérdés az is, hogyan kerül Shane 54, azaz Császár Előd az egykori popikon, ma sikeres nemzetközi DJ és producer egy kortárs galériába?

A történet hat hónappal ezelőtt kezdődött az Art & Antique kiállításon, ahova Előd cicái szintén a véletlennek köszönhetően kerültek, és komoly népszerűségre tettek szert nemcsak a közönség oldaláról, hanem szakmai körökben is.. Előd akkor már évek óta foglalkozott az AI eszközkénti felhasználásával, korán felismerve a technika jelentőségét. Az AI azonban mást is hozott: az előadóművész elkezdte tanulmányozni hogyan jeleníti meg a rendszer a cicákat, és tanult. Hamar elkezdett akrillal festeni, és mára már a festett képeiből is egy komoly gyűjtemény állt össze..

 

Miért CICAVIZIO kiállítás?

Eredetileg a cica és televízió szavak összeolvadásából született ez a kifejezés, de jelen koncepció esetében a vízió a cicákról szól. A cicákról, akik tulajdonképpen Előd számára az ember és a technológia összeolvadását jelképezik, hiszen a mesterséges intelligencia csak egy lépés volt az alkotói folyamatban. Az AI által teremtett világ az analóg művészeten alapszik, itt pedig az analóg művészet vesz mintát a mesterségesből, amivel bezárul ez a kifejezetten 21. századi kör. 

Bónuszként néhány, a szegedi Meskával való kollaboráció eredményeként született műalkotás is látható lesz. Ezek az izgalmas alkotások egyedi módon készülnek, és bár beton alapanyagból lettek létrehozva, a különleges eljárásnak köszönhetően olyan könnyűek, mint egy vászonkép, és természetesen nagyon menők.  Szintén mind-mind cicák. 

Várunk szeretettel minden érdeklődőt a kiállításmegnyitóra!

Időpont: 2023. szeptember 30., szombat 15 óra

Helyszín: Jókai 7 – Mindszentkálla 

A kiállításon köszöntőt mond Szluka Balázs műgyűjtő, ezt követően Császár Előd tart tárlatvezetést.

bottom of page